Tuesday, 27 August 2013

Tunisisk Baklava med Pistasjnøtter

 
Baklava
500 gram filodeig
200 gram pistasjkjerner (finhakket)
300 gram hasselnøtter (finhakket)
3 ss sukker
1 ss kanel
 
Sirup
2.5 dl vann
250 gram sukker
90 gram honning
1 ts vaniljeekstrakt
1-2 ts revet sitronskall

Fremgangsmåte Baklava
Start med å ta filodeigen ut av pakken og legg den i et fuktig kjøkkenhåndkle slik at arkene med deig holder seg myke og ikke tørker ut.
Finhakk hasselnøtter og pistasjnøtter, ha i sukker og kanel og bland alt godt sammen.
Smelt smøret i en liten kjele og finn frem en bakepensel. Smør en liten langpanne (ca 20x30cm) og kle den med bakepapir, før du også smører bakepapiret med smeltet smør.
Legg ett ark med filodeig i bunnen. Smør over med smeltet smør før du legger på et nytt ark. Gjenta til du har 6 lag med filodeig. Strø over 1/4 av nøtteblandingen, jevnt fordelt. Gjenta så med 3 nye lag med filodeig. Husk å smøre godt med smør mellom lagene av filodeig. Ha over 1/4 av nøttefyllet og gjenta med lag filodeig. Fortsett til du har brukt opp nøtteblandingen. Avslutt med 5-6 lag med filodeig på toppen.
Bruk en skarp kniv til å skjære kaken opp. Start med å skjære 3 ganger på langs, og deretter diagonalt slik at det danner et diamantmønster. Hell over resten av smøret og pensle det utover toppen av kaken. Stek kaken på rist, midt i ovnen, ved 180°C i ca 40 minutter. Fremgangsmåte Sirup
Mens kaken steker koker du sirupen.
Ha sukkeret og vannet i en liten kjele og kok opp på medium styrke. Når det begynner å koke rører du i honningen, vaniljen og sitronskallet. Demp varmen og la det putre/småkoke i 20 minutter.

Direkte etter at du har tatt baklavaen ut av ovnen, fordeler du all sirupen utover hele kaken. Sett kaken i kjøleskapet til avkjøling, og server først når den er helt avkjølt.

Kaken oppbevares uten å tildekkes. Den egner seg godt til å fryse ned.

Velbekomme!

2 comments:

 1. Dette hørtes spennende ut! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Den ble veldig god med søt nøttesmak :)
   Det tar litt tid å lage den siden man må smøre alle lagene med filodeig, men det er definitivt verdt det, og den holder seg god lenge :)
   Jeg har delt den opp som beskrevet, og lagt bitene i muffinspapir ;) Da klistrer de seg ikke sammen, og man kan spise dem uten å bli altfor klissete på fingrene :)

   Delete